logotyp
XL-BYGG Umeå

Ytterpanel

Att byta ytterpanel är ett ganska stort jobb, men ger ditt hus en härlig karaktär när jobbet väl är klart. Ytterpanel i finsågad gran är det vanligaste valet när vi väljer fasad till våra traditionella svenska trähus. Det är också det bästa valet när du ska måla huset. Valen är många och du kan välja mellan flera träslag, behandlingar och profiler som bjuder in till att använda panelen på nya sätt - stående, liggande, diagonalt och i snygga kombinationer. Här kommer vi lyfta fram de vanligaste frågeställningarna, berätta mer om finsågad gran och några andra utvalda träslag. Behöver du ytterligare hjälp eller om du har frågor är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig vidare i ditt panelprojekt. 

Några viktiga frågor du bör ställa dig

När det är dags att dra igång ditt projekt och välja rätt träprodukter finns det några viktiga frågor som du bör ställa till dig själv. Då är chansen större att du blir nöjd och kan njuta av det färdiga resultatet. 

Vilken karaktär vill du att huset ska ha?

Vill du ha ett traditionellt trähus eller ett hus som för tankarna in i framtiden med sitt moderna uttryck? Vill du att träet ska vara synligt eller ska du måla huset? Ser du fram emot att träet ska åldras till en naturligt grå nyans, eller vill du bevara dess ursprungliga färg? Det finns ytterpanel både med och utan kvistar. 

Vilka egenskaper tycker du är viktigast att prioritera? 

Trä klassas efter dess beständighet, det vill säga hur bra det står emot regn, fukt och i förlängningen röta. Rötmotståndet varierar mellan olika träslag samt behandlade eller obehandlade träprodukter. Det samma gäller risken för sprickbildning och formstabilitet. Det finns träslag som vrider eller kupar sig mer än andra när de torkar och utsätts för väder och vind. 

Vill du måla huset en, två eller tre gånger?

Gör en egen kalkyl för det målningsarbete du har framför dig om du väljer ytterpanel av finsågad gran. Genom att välja Moelven Proffs eller Moelven Bekväm slipper du en del av målningsarbetet. Mer om det kan du läsa längre ner på sidan. 

Finsågad gran

För våra traditionella svenska trähus är finsågad gran det självklara valet. Du kan välja på en mängd olika profiler och dimensioner för att ge huset rätt karaktär. Och genom att du väljer Moelven Proffs eller Moelven Bekväm så är som sagt stora delar av målningsarbetet redan gjort och du sparar både tid och pengar. 

Huvudbild_3.jpg

Behandling och underhåll

Före montering ska panelen vara minst grundmålad. Ändträet ska grundoljas, grundmålas och helst målas med två lager täckfärg. Det beror på att ändträet är panelbrädornas mest utsatta del och måste skyddas rejält mot röta. Livslängden på panelen påverkas av hur väl du underhåller den. Behovet varierar beroende på husets läge och väderstreck. Vi rekommenderar att du tvättar den målade ytterpanelen en gång per år med fasadtvätt. Då minimerar du risken för ytmögel som kan skada fasaden. Vi rekommenderar också att du tar för vana att inspektera ytterpanelen då och då - och åtgärdar skador direkt så att de inte förvärras. 

Montering

När du spikar panelen ska den vara vinkelrät mot träytan så långt att spikhuvudet hamnar i nivå med panelen. Men inte längre. Den spik du använder får heller inte vara så lång så att den skadar vindskyddet bakom ytterpanelen. Använd spik med en diameter på minst 2.8 mm. 

Hitta rätt profil

En granpanel kan varieras på flera olika sätt. Det finns en mängd olika profiler som ger dig ytterligare möjligheter för att hitta rätt karaktär på huset. Om du väljer en rektangulär panelbräda som bas kan du komplettera med olika varianter av läkt. Du kan välja hattläkt, allmogeläkt, lockläkt eller en enkel finsågad bräda i mindre dimension. Du kan även välja enkelfas, dubbelfas eller z-panel som redan är profilerade eller har falsade brädor som ger olika typer av utseenden. Passar för både liggande och stående montering. 

864x300_ytterpanel_olika-paneler_1.jpg

864x300_ytterpanel_olika-paneler_2.1.jpg

Lockläkt: Ger huset mjukare utseende. Monteras som stående panel. 

Z-panel: En falsad spårpanel med fasade kanter. Ska monteras som stående panel. 

Enkelfas: En profilerade spontad ytterpanel. Bör monteras som liggande panel.  

Dubbelfas: En profilerade spontad ytterpanel. Bör monteras som stående panel. 

Finsågad, 22x45, 22x70, 22x95: Ger huset ett traditionellt utseende. Monteras som stående panel. 

Hattläkt: Ger huset ett klassiskt utseende. Monteras som stående panel. 

Att välja målat från start

I Moelvens fabriker målas brädorna under de bästa förhållandena. De målar på färskt virke som aldrig blivit utsatt för sol, väder och vind. Det gör förutsättningarna nästintill optimala. Efter industrimålning blir resultatet dessutom bättre om man jämför med en vanlig pensel. Behovet av löpande underhåll minskar och fasaden står sig bättre mot röta vilket också förlänger livslängden. Många väljer även att måla en sista gång innan man tar ner ner byggnadsställningen. Både praktiskt och tidsbesparande. 

Varför ska man välja målat från start?

  • Kan monteras oberoende av väder (året runt).
  • Klar att monteras. 
  • Bättre och jämnare målning. 
  • Spar tid och pengar. 
  • Inget kladd i garaget vid målning före montering. 

Moelven Proffs - grundmålad + ett lager täckfärg

Om du väljer Moelven Proffs behöver du själv bara måla huset en sista gång med täckfärg. Det kan du göra upp till tolv månader efter monteringen med vattenburen akrylat- eller alkydbaserad färg. Något som är bra att veta är att slam- eller linoljefärg inte är lämpligt att använda. Moelven Proffs går att få i vilken kulör du vill från NCS-färgkartan men finns i fyra olika basfärger - vit, grå, herrgårdsgul och faluröd.  

864x210_moelven-proffs.jpg 

Moelven Bekväm

Moelven bekväm kommer grundmålad vid leveransen och är klar att monteras oavsett tidpunkt på året. Inom 6 månader behöver du måla ytterligare två lager med täckfärg, vattenburen akrylat- eller alkydbaserad färg. Likt Moelven Proffs är inte slam- eller linoljefärger lämpliga att använda. 

864x210_moelven-bekväm.jpg 

Moelven Bas

Vill du måla med slam- eller linoljefärg är är Moelven Bas rätt val. Ytterpanelen kommer i helt obehandlad finsågan gran för dig som vill ha din fasad omålad. Moelven Bas behöver däremot grundmålas en gång och sedan bestrykas ytterligare med två lager täckfärg. Inköpspriset är billigare, men oftast blir totalkostnaden högre än om du väljer industrimålade Moelven Proffs eller Moelven bekväm. 

864x210_moelven-bas.jpg 

Liggande eller stående - breda eller smala?

Hur du väljer att montera panelen och även dimensionen påverkar husets karaktär. Något av det viktigaste man ska tänka på är husets modell och om man vill dämpa eller framhäva något. 

Stående panel

  • Får huset att verka högre och smalare. 
  • Husets karaktär påverkas av valet av profiler och dimensioner. 
  • Kan kompletteras med läkt. 
  • Regnvatten rinner lätt av panelen. 

Liggande panel

  • Får huset att verka bredare och lägre. 
  • Om huset är beläget i ett område som är hårt utsatt för väder och vind är liggande panel en fördel. 
  • De nedersta brädorna är lätta att byta ut vid behov. 

Bred panel

  • Ger ett stabilt och massivt intryck. 
  • Bäst effekt ges på större ytor. 
  • Har blivit riktigt populärt som liggande panel. 

Smal panel

  • Ger ett nätt och mer detaljrikt intryck. 
  • Kommer bäst till sin rätt på mindre ytor. 

864x210_moelven-stående-eller-liggande-panel.jpg 

Utvalda träprodukter

I vårt sortiment hittar du även Moelvens utvalda träprodukter, sibirisk lärk, Thermowood Furu, Termoask och cederträ som vi nu kommer att presentera närmare. 

Sibirisk lärk

Sibirisk lärk har blivit ett vanligare val för att ge fasaden en naturlig karaktär med träkänsla och har även blivit alltmer efterfrågat. Lämnas panelen obehandlad kommer solljuset göra att färgen, med tidens gång, skiftar från röda och svagt gula färgtoner till naturligt trägråa nyanser. 

Panelbrädorna finns i olika profiler, för att du ska kunna välja att montera dem, både som liggande och stående - eller varför inte kombinera! Sibirisk lärk är starkt med en hård yta. Däremot är det viktigt att tänka efter vilka egenskaper du letar efter och som du tycker är viktiga. Sibirisk lärk har nämligen en benägenhet att vrida sig. Många ser också sibirisk lärk som ett prisvärt alternativ till ädelträ. Sibirisk lärk från Moelven är FSC-certifierad vilket betyder att det kommer från ett skogsbruk som bedrivs på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. 

863x370_sibirisk-lärk.jpg

Thermowood furu

Thermowood furu har en egenskaper som får fasaden att stå emot påfrestningar som regn, fukt och solljus och är numera ett mycket uppskattat alternativ om du vill att träet ska vara synligt. Det är också ett väldigt bra val för dig som vill handla klimatsmart. 

Panelbrädorna finns i olika profiler för att du ska kunna välja att montera dem både liggande och stående. Du kan även kombinera liggande och stående, varför inte kombinera? Thermowood furu är också ändspontade. Det betyder att du kan sätta ihop dem löpande. Mindre spill och snabbare montering. Thermowood furu har också genomgått ett speciell värmebehandling som ger den väldigt bra motståndskraft. Förenklat kan man säga att träet genom att utsättas för hög värme i en syrefri miljö åldras 200 år på en enda dag. Risken för sprickbildning minskar och träet håller formen bättre vilket leder till längre livslängd. 

863x370_thermowood-furu.jpg

Termoask

Termoasks yta är slät, hård och kräver minimalt med underhåll och ger även huset ett exklusivt uttryck och har blivit ett väldigt uppskattat träslag. 

Termoask har en djup mörkbrun färg och värmebehandlingen har gett träet dess värdefulla egenskaper. Värmebehandling av lövträd är en vidareutveckling av hur tekniken används för gran och furu. Förenklat kan man säga att träet genom att utsättas för hög värme i en syrefri miljö åldras 200 år på en enda dag. Av värmebehandlingen får således Termoask en bra beständighet, dvs ett bra rötskydd. Värmen tas dessutom från spillvärme från ett sågverk i närheten, inga kemikalier tillsätts vilket leder till att processen är skonsam för miljön. Termoask passar även utmärkt att bara använda på vissa delar av huset för att ska spännande och oväntade effekter. Panelbrädorna kommer även ändspontade vilket betyder att du snyggt kan foga ihop dem löpande. Snabbare montering och mindre spill. Kan sättas upp både liggande och stående panelbrädor. 

863x370_termoask.jpg

Cederträ

Cederträ är ett väldigt vackert träslag i en färgskala som varierar naturligt och med en rad värdefulla egenskaper. Cederträ passar att använda på hela huset eller bara på utvalda eller enstaka delar för att ge huset en spännande karaktär. Det är även ett mycket bra val om du vill ha en träfasad som står emot alla tänkbara påfrestningar som kommer med vårt, ibland, hårda klimat. 

Cederträ är ett träslag som används i tusentals år och varit betydelsefullt för många behov som ex. skålar, kanoter, köksredskap och givetvis, även som byggnadsmaterial. Det kan bero på att träet har ett naturligt rötmotstånd, håller formen väldigt bra över tid och sällan spricker. Cederträs färgspektrum går huvudsakligen i jämna ljusa färgtoner men kan variera och vissa brädor kan vara ljusare och andra mörkare. Den naturliga färgskiftningen brukar vara väldigt uppskattad då det upplevs som exklusivt och passar vår nordiska designtradition. En obehandlad fasad klarar 50 år eller längre, men bleknar allt efterhand när det utsätts för solljus och får en vacker silvergrå färg. Panelbrädorna finns i olika profiler för att du ska kunna välja att montera dem både stående och liggande - eller varför inte kombinera?

863x370_cederträ.jpg

Vi utvecklar våra tjänster och behöver din åsikt. Vill du delta i en kort undersökning kring vår webbplats, den tar endast ca 3-5 minuter att besvara?

OK Nej tack