logotyp
XL-BYGG Umeå

Penslar

När du ska välja pensel bör du fråga dig vilken typ av yta som ska målas och vad du måste kunna kräva av verktygen. Finns det exempelvis många mindre detaljer som ska precisionsmålas? Är det en stor, plan yta som ska täckas så smidigt som möjligt?

Nedan går vi igenom några av de vanligaste penseltyperna.

Fasadpensel

Husfasader är som bekant stora och underlaget är ofta krävande för en pensel. Därför är det ingen slump att fasadpenslar har en betydligt större tjocklek än ”vanliga penslar”. En bra fasadpensel måste vara riktigt slitstark och ska kunna ta upp mycket färg varje gång du doppar den i burken. Om du har en lockläkt på din panel, är det viktigt att du väljer en fasadpensel som passar mellan läkten. Har du liggande panel – välj en rak fasadpensel eller fasadrollerset. 

nyhetsbild_863x200_sortiment_fasadpensel_jpg

Vinkelpensel

En favorit hos många proffsmålare. Lämpar sig för fasad, terrass, vägg, tak och golv. Vinkelpenseln gör det smidigt att måla i hörn och på svåråtkomliga ytor, och den är ett utmärkt komplement till rollern eller fasadpenseln.


nyhetsbild_863x200_sortiment_vinkelpensel_jpg

Lackpensel

Anpassad för målning av exempelvis dörrar och snickerier. En flat lackpensel är klassiskt rak, medan den snedställda lackpenseln har snedställda borst för extra precision och finish. Välj en penselstorlek som är anpassad för den yta du ska måla. Är det små ytor med mycket detaljer, välj en pensel med mindre bredd. För större flata ytor, passar det bättre med en bredare pensel för bästa resultat.

nyhetsbild_863x200_sortiment_lackpensel_jpg

Rundpensel

En smal pensel och som namnet antyder är den rundformad. Ger bra precision när du målar spröjs.

nyhetsbild_863x200_sortiment_rundpensel_jpg

Ovalpensel

Ovalpenseln är särskilt framtagen precisionsmålning. Ett passande val för fönster, dörrar och snickerier, där du behöver måla med precision, men ändå behöver få med dig lite mer färg i varje dopp.

nyhetsbild_863x200_sortiment_ovalpensel_jpg

Roller

En roller används för att måla stora plana ytor snabbt och effektivt. Rollern består av både ram och rulle. Huvudregeln är att släta ytor kräver en roller med roller med kort lugglängd på rullen och grövre ytor kräver längre lugglängd på rullen. Får du inte en jämn målad yta med hela rollerns bredd, bör du byta till en rulle med längre lugg. Det finns även rollers i olika bredd, beroende på användningsområde.

Vi utvecklar våra tjänster och behöver din åsikt. Vill du delta i en kort undersökning kring vår webbplats, den tar endast ca 3-5 minuter att besvara?

OK Nej tack