logotyp
XL-BYGG Kiruna

Köksexperten: Så skapar du ett hållbart kök

Huvudbild köksartikel.jpg

Funderar du på att ge köket en ny kostym? Spana in köksexperten Nina Wallgrens bästa tips på allt från hållbara lösningar till kommande trender.

– Stressa inte igenom en köksrenovering, tipsar hon.

Nina Wallgren har jobbat med köksförsäljning i 17 år varav de senaste åren hos XL-BYGG Stenvalls. En tydlig trend hon ser är att många unga människor som köpt sitt första hus vill göra om köket som steg ett, medan övrig renovering får vänta.

– Ha inte bråttom och hasta iväg - bo in er i huset först. Ett nytt kök är en stor investering och något du ska leva med länge. Det är viktigt att tänka långsiktigt. Sätt din prägel på köket, men utan att sväva ut alltför mycket. Många yngre är dock väldigt miljömedvetna, många gånger mer än de äldre.

Köket har blivit den plats i bostaden som vi spenderar mest tid i. Förutom att laga mat och äta, är det en plats för umgänge, läxläsning och jobb. Det är därför viktigt att noggrant tänka igenom hur du vill ha ditt kök idag - och om 20 år.

– Många vill ha en köksö med häll för att kunna vara sociala. Ett problem är att det sprätts när man lagar mat. Sitter man då runt köksön är det inte så trevligt. Om köksön är väldigt stor så är det okej, men inte att sitta ”bakom hällen”, det är inte trevligt. En hängande kåpa är ofta i vägen både för syn och huvud. Då är en takfläkt som sitter uppe i taket den bästa lösningen. Hällar med inbyggd fläkt är väldigt populära, och de ökar i försäljning. Det kräver speciella skåp. Jag brukar ändå rekommendera att använda köksön enbart som arbets- och umgängesyta. Du kan vara social när du lagar mat ändå, menar Nina Wallgren.

Kök 1.jpg

Ett typiskt bistrokök med mörka skåp, mycket kakel och öppna hyllor.

Det kan vara skillnad på om du bor i ett hus eller i en lägenhet. 

– I ett hus bor du oftast längre tid och då är det viktigt att tänka på att välja ett kök som håller över tid. När du renoverar köket i en mindre lägenhet så kan det vara bra att hålla det ganska neutralt för att det även ska passa nästa ägare.

Ska du renovera köket i ett hus? Då är det viktigt att det även matchar själva bostaden.

– Är det till exempel en Västerbottensgård eller en funkisvilla så välj ett kök som passar den stilen. När du en dag ska sälja huset vill oftast köparen ha ett kök som matchar och då är det bra att välja hållbart från början. Givetvis så ska kundens tycke och smak spegla köket och jag tycker de allra flesta har en bra känsla för vad som passar just sitt eget hem.

Då köket ska renoveras är det mycket som ska stämma. 

– Jag gör oftast ett hembesök för att kolla att allt stämmer mot ritningen och därigenom undvika överraskningar. Ett hembesök kan också, vilket hänt många gånger, resultera i att man flyttar en vägg eller tar bort ett fönster för att kunna få ett helt nytt ”tänk” med det nya köket. Jag älskar ritningar och små förändringar kan göra otroligt stor skillnad. Vi samarbetar med duktiga hantverkare som ser till att mina och kundens tankar blir till verklighet.

Kök 2.jpg

Nina ritar utställningskök på XL-BYGG Stenvalls i Luleå. Luckan heter Fagerö och färgen är Tall. 

Köksexpertens 8 bästa tips för att skapa ett hållbart kök

1. Ha inte bråttom

Bo in er först och känn efter vilka behov ni har idag och tänk 10 år framåt. Tillsammans med en köksinredare kommer ni att kunna hitta och välja lösningar som ni inte alls såg framför er från början och som dessutom håller över tid. Skriv en lista med önskemål, stora som små. Då blir det lättare för mig som ska hjälpa er att rita ett nytt kök.

2. Tänk långsiktigt

Välj ett kök som står sig över tid och som är hållbart.

3. Välj bänkskiva 

Sten som material är mycket hållbart och kommer aldrig behöva bytas. På XL-BYGG Stenvalls tar man skivorna från lokala leverantörer. Att man får fina skivor samtidigt som man minskar på transporterna gagnar både kund och miljö. Laminatskivorna säljer fortfarande mycket och de lastar vi oftast tillsammans med köket så att det bara blir en leverans.

4. Välj Svanenmärkt 

Hos XL-BYGG Stenvalls säljer vi Marbodalkök. De har Sveriges bredaste utbud av svanenmärkta kök. Marbodal bryr sig om miljön.

5. Välj rätt vitvaror

Att lägga någon extra tusenlapp på en bra kyl och frys lönar sig i längden, ju bättre energiklass desto lägre elförbrukning. Kom också ihåg att en bättre diskmaskin förbrukar betydligt mindre vatten än genomsnittet. Att handdiska förbrukar mer vatten än en full diskmaskin, vilket många inte tror.

6. Gör dig av med miljöbovar 

Gör dig av med gamla frysboxar till exempel, de slukar energi och är riktiga miljöbovar. 

7. Välj ett kök som matchar bostaden

Då kommer även nästa ägare att uppskatta köket. Att göra det ”lilla extra” i ett kök gör väldigt mycket och behöver inte kosta en förmögenhet. Det är de små detaljerna som kan göra hela skillnaden. Till exempel val av handtag eller en finare vägghängd fläkt. 

8. Riv inte ner ditt kök och kör det till skroten

Prova istället att sälja det på exempelvis Blocket. Då slipper du både köra i väg med det och köket kommer till användning igen. Andrahandsmarknaden för begagnade kök är jättebra. Det gäller även de maskiner som fortfarande fungerar. Kör inte på tippen om du kan få någon som hämtar och i bästa fall kan du även få lite betalt.

5 kökstrender på uppgång

1. Mycket färg

Det vita köket var populärt under många år, sedan tog grått och beigt över. Nu vågar vi ta in ännu mer färger och väljer varma nyanser och trä.

– En populär färg är grönt. Många väljer färgen Frö, som har en grå-grön-beige nyans och passar i många kök, säger Nina Wallgren. Den passar till det mesta när det gäller bänkskivor, färg på golv och vägg.

Kök 3.jpg

Hemma hos Siri Barje, känd kock och matkreatör med fokus på vegetarisk mat. Luckan heter Fagerö och färgen är Tall. "Tillsammans med marmorbänkarna är det ett väldigt klassiskt och vackert kök", säger Nina Wallgren.

2. Kombinerad bänkskiva med stänkskydd

I dag väljer färre kunder kakel och glas förekommer nästan inte. 

– Populärt är att göra ett stänkskydd i samma material som bänkskiva. Höjden kan variera från 10 cm och hela vägen upp under överskåp. Om man väljer ett lägre stänkskydd målar man väggen ovan med avtorkningsbar färg. Ett annat material som vi ser ökar som ersättare för kakel är microcement, säger Nina Wallgren. 

3. Trä

– Vi säljer många kök i trä, det känns jättekul. Om man känner sig osäker på ett helt kök i trä så kan man välja ett målat kök och ha detaljer i trä, eller kanske välja överskåp eller köksö i trä. Jag blandar ofta in lite trä för att få en lite ”varmare” känsla i ett kök. Det kan även vara ett vitrinskåp som är invändigt i trä men övriga köket är målat.

4. Granitkeramik

Ett material som tidigare ofta används för golvplattor har nu tagit steget upp på bänken. Materialet är oerhört hårt och tål att ställa varma kastruller på. 

– Det finns i otroligt fina färger och mönster. Alla ytor på bänkskivor i granitkeramik har idag en matt yta, vilket också är en uppåtgående trend.

5. Svarta detaljer 

Allt färre väljer detaljer i mässing, istället har man gått över till svarta blandare och handtag. – Det är kul när det händer något i inredning och man har något som sticker ut. Svart är en detalj som passar till alla färger. De flesta vitvaror är i dag svarta så det blir en bra kombination.

Kök 4.jpg

Här är färgen Frö, en färg som passar bra i köket med tillbehören i bilden, exemplvis svarta detaljer.

Vi utvecklar våra tjänster och behöver din åsikt. Vill du delta i en kort undersökning kring vår webbplats, den tar endast ca 3-5 minuter att besvara?

OK Nej tack