logotyp
XL-BYGG Pajala

Färgguide

Att välja kulör, förarbete och tillbehör.

Det är inte alltid så enkelt att välja vilka färger man ska ha i sitt hem. Men det finns några saker som man kan tänka på innan man bestämmer sig. Här får du några goda råd om färgsättning.

Rummet som helhet

Vill du skapa rymd, intimitet eller spänning? Hur ser rummets proportioner ut? Tänk på att ett rum med ljusa väggar och ljust tak verkar rymligare än ett rum med mörka väggar och mörkt tak. Vill du ”sänka” taket, ska du satsa på en mörk takfärg och tvärtom om du tycker att rummet har låg takhöjd. Ränder kan också lura ögat. Vertikala ränder får rummet att se högre ut, medan horisontella gör det bredare. En fondvägg i en avvikande färg kan upplevas som att den kommer emot betraktaren, men en sådan vägg kan även bli en fin bakgrund till en möbel eller ett konstverk.

Färger bredvid varandra

Färgerna i ett hem ska kunna fungera bredvid varandra. Det kan kännas skönt för ögat att välja samma kulör till rum som ligger i anslutning till varandra. Om du trots allt vill ha färgstarka rum bredvid varandra, kan det bli mer harmoniskt att ha ett neutralt målat rum mellan de två färgstarka.

nyhetsbild_863x250_2.jpg 

Andra färgade föremål

Tänk efter vad du har för färger på möbler, mattor, textilier och andra föremål i rummet. Även ytor som inte är målade, material som trä, granit, marmor, klinker etc har färger som man bör ta hänsyn till. Att ha många olika träslag i samma rum är sällan lyckat. Välj likartade, som talar samma språk. Med rätt känsla och lite mod kan man blanda mönster, färger och material och ändå uppnå en väl sammansatt helhet.

nyhetsbild_863x250.jpg

Matt och blankt

Även glansvärdet har betydelse för hur en färg uppfattas. Matta ytor absorberar ljus, medan ljuset reflekteras av blanka ytor. Mörka kulörer med mycket svarthet tycks nästan ”äta upp” ljuset. Ljusa ytor med mycket vithet reflekterar istället ljuset. 
Även ytans struktur påverkar färgupplevelsen. Det beror på att ljuset reflekteras olika på olika strukturer. Större eller mindre ojämnheter i ytan gör att det bildas ljus och skugga, vilket gör att samma kulör kan ge helt olika intryck. Det finns också möjlighet att välja färger som har struktur i sig själva; kalk, sand, marmor etc. Vad du än väljer, så provmåla gärna på en provbit först.

Pigga detaljer

Du behöver inte alltid tänka i hela väggpartier. En uppförstorad prick, en stor färgglad siffra, en bred horisontell rand eller en vägg, randig i olika färger, kan vara nog så spännande! Våga prova!

Välj kulör

Vilken färg ska du ha?

Utgå från vad just du tycker om. Tänk på att ett litet färgprov ser annorlunda ut på en större yta. Ett bra tips är därför att köpa ett par provburkar i olika kulörer och testmåla en bit av väggen. En tumregel är att ett smutsigt färgprov blir mer kulört på väggen. En matt färg upplevs i regel lugnare än en färg med mycket glans.

Måla blått för kreativitet och lugn

Himmel och hav – naturligt rogivande element och en oändlig palett av blå nyanser. Från djupaste grått till ljusaste himmelsblått. Den blå färgskalan passar utmärkt i hemmets alla rum. Det slitna uttrycket ”blått är flott” håller fortfarande. Blått är vackert och sägs dessutom ha lugnande egenskaper. En djupt blå och dämpad nyans skapar en ombonad känsla, perfekt för dig som vill ha ett mysigt sovrum. Vill du hellre skapa en luftig känsla i sovrummet väljer du en ljusare klarblå nyans. Oavsett vilken blå nyans du väljer bryter den av fint till vita snickerier och andra detaljer. Men det är också väldigt fint att matcha blått med blått. Måla väggarna i en nyans, snickerierna i en annan och välj textilier i en tredje. Vid sidan om lugnade egenskaper sägs blått även vara hoppfullt och påverka kreativiteten. Vill du inte måla om väggarna kanske du har ett gammalt skrivbord som behöver fräschas upp? Perfekt för både arbete och läxläsning. Tänk på att kulören påverkas av det väderstreck rummet ligger i. I rum med söderläge upplevs kulören ljusare och mer kulört. Har du ett rum som vetter mot norr kan svärtan i det blå förstärkas. För att hamna rätt kan det vara en bra idé att provmåla.

 Färg_blå_kollage.jpg

864x213_kulörer_färg_blåa.jpg

Måla rosa för lugn och ro

Rosa är långt ifrån en barnslig kulör som bara hör hemma i barnrummet. Visst finns det lekfulla nyanser som sticker ut, men en mild pastellrosa med mycket svärta skapar lugn och ger ett snyggt intryck.

Rosa är visserligen en ljusare variant av rött men kulören sägs ändå ha helt andra egenskaper. Medan rött skapar energi står rosa för lugn och balans. Det är därför en perfekt kulör för sovrum men även andra rum där vi vill koppla av. En ljus och mild nyans av rosa är mycket estetiskt och ger ett sofistikerat intryck medan mer kulörta nyanser kan ge en lekfull och glad känsla åt rummet. Precis som rött är rosa en perfekt accentkulör till detaljer som ljusstakar, stolar och krukor. Gröna växter, koppar och ljust trä men även detaljer av svart matchar extra fint till sotade nyanser av rosa.

Färg_rosa_kollage.jpg 

864x213_kulörer_färg_rosa.jpg

Måla om med grönt för ett rogivande hem

Att naturen har en lugnande effekt på oss är allmänt känt. Eftersom det mesta i naturen skiftar i olika nyanser av grönt är det inte så konstigt att gröna kulörer skapar lugn i våra hem.

Den gröna färgskalan sträcker sig från dämpade jordnära toner med inslag av grått och brunt till pigga nyanser av äppelgrönt och turkost. Det är med andra ord en mångfacetterad skala där alla kan hitta sin favorit. Från ljust till mörkt, nedtonat till färgstarkt och varmt till kallt.

Grönt sägs minska stress, ge sinnesro och få oss att koppla av. Tack vare dessa lugnande egenskaper är det många som väljer att måla sovrummet i just grönt. Men grönt gör sig självklart bra i husets alla rum och är en perfekt baskulör som passar bra till bland annat naturmaterial som trä, sten och växter. Det är också fint och enkelt att måla med olika gröna kulörer då de ofta matchar fint ihop.

Färg_grön_kollage.jpg 

864x213_kulörer_färg_gröm.jpg 

Rött skapar energi – dags att måla om?

Kärlek, passion, spänning, energi och lust. Få kulörer associeras med så många känslor som just rött är. Genom att måla med rött kan du verkligen förändra intrycket av ett rum.

Röda kulörer sägs få adrenalinet att flöda, göra oss mer aktiva och energiska. I vår färgkarta hittar du allt från djupaste rödblå till ljus tomatröd. Oavsett vilken nyans du väljer så är rött en perfekt kulör om du vill skapa en varm och ombonad känsla i ett rum. Har du till exempel ett stort rum, med mycket ljusinsläpp från norr, som känns kyligt är mustiga nyanser av rött på väggar ett bra sätt att få rummet att upplevas varmare. Tack vare de energigivande egenskaperna är rött även en kulör som passar bra i arbetsrum och vardagsrum. Däremot ska du ta det lite försiktigt med rött i sovrummet. Här är det bättre att välja en rosa nyans som skapar lugn.

Vill du inte måla ett helt rum eller vägg är rött en härlig accentkulör som bryter av fint till många andra kulörer. Testa till exempel att måla köksgolvet i en röd nyans. Rött sägs faktiskt stimulera aptiten. Oavsett varför du ska måla om och var i livet du befinner dig så har färger en betydelse. Rött sägs till exempel stå för spänning, energi och passion. Vilken färg passar in i ditt liv?

Färg_rött_kollage.jpg

864x213_kulörer_färg_röda.jpg

Harmoniskt vitt är alltid rätt

Vitt är en ständig favorit i våra hem. Det öppnar upp och passar fint till andra kulörer. Det blir helt enkelt aldrig fel med vitt. Men väljer du vitt, vitt eller vitt?

Vitt är långt ifrån bara vitt utan skiftar från varmt till kallt, från rött och gult till grönt, blått och grått. Om du väljer att måla både väggar och snickerier vita ska du tänka på att välja vita kulörer som matchar varandra och ligger i samma skala. Det vill säga: målar du snickerierna gulvita bör inte väggarna vara kritvita då snickerierna kommer upplevas smutsiga. Välj hellre en varm vit nyans även till väggarna. Vill du bryta av något är det fint att matcha vitt till en ljusgrå kulör. Det skapar skiftningar men blir fortfarande en bra bas som är lätt att inreda.

Av tradition målar vi gärna taken vita. Det ger en känsla av rymd och kan få ett litet rum med lågt tak att kännas större. På samma sätt kan du sänka takhöjden i ett rum genom att välja en annan kulör. Även vitmålade golv är väldigt fint och skapar rymd.

Färg_vitt_kollage.jpg

864x213_kulörer_färg_vita.jpg

Förarbete

Titta på väggarna

Är väggarna målade sedan tidigare? Då räcker det att du spacklar igen hål och andra skador. Slipa de spacklade ytorna med ett fint slippapper. Är väggarna tapetserade? Spackla i så fall skarvarna mellan tapetvåderna också så får du en jämn och fin yta.

Städa innan du målar

Borsta bort damm från väggarna. Är väggarna smutsiga tvättar du dem med exempelvis Beckers målartvätt. Följ tvättråden på produkten och skydda golvet med täckpapp. Maskera foder, lister och eluttag med maskeringstejp.

Tillbehör

Pensel

Vinkelpensel

En favorit hos många proffsmålare. Lämpar sig för fasad, terrass, vägg, tak och golv. Vinkelpenseln gör det smidigt att måla i hörn och på svåråtkomliga ytor, och den är ett utmärkt komplement till rollern eller fasadpenseln

pensel-inspiration.jpg 

Roller

Välj roller efter yta som ska målas. Olika rollers passar för olika underlag och ger olika struktur på ytan. Generellt ger en roller med lång så kallad lugg en grövre yta, medan kort lugg ger en finare yta. Ska du måla dörrar, möbler och exempelvis köksluckor bör du välja en slät skumrulle. Då får du en mycket jämn och fin yta med ytterst lite struktur. Skumrulle microcrater (1) med små håligheter tar upp mycket färg och lägger ut den jämnt och tunt. För extra fina underlag kan du välja en vit skumrulle (2). Den tål dock inte färger som innehåller lösningsmedel men eftersom Beckers snickeriprodukter är vattenbaserade är det inga problem här. Ska du måla väggar och tak inomhus kan du välja mellan exempelvis finlonrulle (3) med medellång lugg, mikrofiberrulle (4) och perlonrulle (5). Alla tre täcker bra och ger en medelgrov yta. Både finlon- och perlonrullen kan släppa ifrån sig fibrer vilket ger lite mer struktur på ytan, att jämföra med mikrofiberrullen som inte släpper fibrer och därför ger en jämnare yta, perfekt för matta väggfärger. Vid målning utomhus är ullonrullen (6) ett bra alternativt när du vill ha en grov slutyta på exempelvis ohyvlad panel och puts.

Rollers_olika.jpg 

 

Vi utvecklar våra tjänster och behöver din åsikt. Vill du delta i en kort undersökning kring vår webbplats, den tar endast ca 3-5 minuter att besvara?

OK Nej tack