logotyp
XL-BYGG Arjeplog

Undersök ditt tak

Har du koll på hur ditt tak mår?

Takets uppgift är tuffare än väggarnas. Att skydda huset från väder och vind i ett tufft nordiskt klimat kräver sitt material. Det är också konstruerat för att hålla länge. Men hur länge, ja det beror på vilket takmaterial det är, hur väderutsatt huset är och hur professionellt arbetet är utfört.

Det kanske är dags att undersöka i vilket skick just ditt tak är? För även om det ser okej ut kan det vara hög tid att se över det som är under ytan. Livslängden på takplåt och takpannor är ca 30–50 år och för lertegelpannor upp till 100 år. Undertaket, det vill säga pappen, har en kortare livslängd på ungefär 30 år och det är oftast den som avgör när det är dags för ett takbyte. 

Det här är vad du regelbundet bör kolla efter:

Nocken. Kontrollera så att pannorna ligger rätt och att underlaget och pannorna är hela.

Utifrån.  Checka sprickor i plåten eller pannorna eller om det finns torrsprickor i underlagspappen.

Ventilation. Om genomföringar och hängrännor är igensatta kan det leda till mögel och andra skador. Rensa och håll rent!

Pannorna. Är det mycket mossa, lava och smuts finns det risk för frostskador.

Säkerhet. Stegar, räcken och gångbryggor måste vara helt intakta – både för din och andras säkerhet.

Papp och läkt. Kolla så inte pappen är uttorkad och att inte läkten är fuktig eller angripen. Håll också utkik efter rostig spik.

Gavlarna. Tänk på att plåt och trä (till exempel i vindskivorna) åldras snabbare än pannorna och troligtvis behövs bytas tidigare.

Inifrån. Gå upp på vinden. Ser du fläckar eller känner du lukten av fukt eller mögel kan råsponten och underlags­pappen vara angripna.

Använd alltid säkerhetsutrustning när du ska upp på taket. Sele och säkerhetslina är A och O!

Fler saker att tänka på

Det finns flera tecken på att det börjar bli dags att byta tak. Så där var femte år kan vara bra att checka sprickor i plåten eller pannorna, kolla om det finns några fuktmärken och se efter om det växer mossa på taket. Gör stickprov genom att lyfta på några takpannor. Ser läkten fuktig ut bör du göra något åt saken.

Plattak_863x200.jpg

Har du plåttak börjar du med att rensa bort allt skräp som annars binder fukt som i sin tur kan ge rostskador. Om du hittar rost eller färgen börjar lossna är det hög tid att måla om taket. Är det bara små fläckar kan det räcka med att skrapa, behandla och måla om. När du ändå är uppe på taket är det bra att rensa hängrännorna från kvistar och löv och ta bort mossa och annat skräp.

Tegeltak_863x200.jpg

Hittar du fågelbon under takpannorna bör du också ta bort dem. De binder fukt och hindrar ibland vattnet från att rinna bort. Bra är även att titta lite extra där två olika material möts. Det finns många sköna slantar att spara på att byta taket i tid. Och med  vår tjänst Monterat & Klart, så hjälper vi dig hela vägen med ditt nya tak.

Vi utvecklar våra tjänster och behöver din åsikt. Vill du delta i en kort undersökning kring vår webbplats, den tar endast ca 3-5 minuter att besvara?

OK Nej tack